Skip to content

Korkeakoulujen kevään 2022 ensimmäisen yhteishaun koulutustarjonta on julkaistu uudessa Opintopolussa. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen vieraskielisiin koulutuksiin sekä Taideyliopiston koulutuksiin. Tutustu yhteishaun koulutustarjontaan ja lue lisää hakemisesta.

Syksystä 2021 alkaen löydät kaikki korkeakoulujen yhteishaut ja erillishaut tutkintoon johtaviin koulutuksiin uudesta Opintopolusta. Tutustu korkeakoulujen tutkintoon johtavaan koulutustarjontaan uudessa Opintopolussa.

Opintopolun puhelinneuvonta on suljettu 1.9.-30.11.2021. Ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sekä muiden perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen liittyvät haku- ja valintakysymykset osoitteeseen neuvonta@opintopolku.fi

Usein kysyttyä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja valmistavien koulutusten hausta

Hakeminen

Voinko vielä hakulomakkeen tallennuksen jälkeen muuttaa tai lisätä hakutoiveita?

 • Kun olet lähettänyt hakemuksesi, saat lähettämisestä ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen vahvistusviestin. Viesti sisältää myös muokkauslinkin, jonka kautta pääset vielä hakuaikana lisäämään ja poistamaan hakutoiveita tai vaihtamaan hakutoiveidesi järjestystä. Säilytä saamasi vahvistusviesti muokkausta varten!
 • Jos sinulla on verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti, voit vaihtoehtoisesti kirjautua sisään Opintopolku.fi:ssä, ja tehdä muutoksia hakutoiveisiisi Oma Opintopolku -palvelussa hakuaikana. Oma Opintopolku -palvelussa voit hakutoivemuutosten lisäksi muokata hakutoiveisiin liittyviin kysymyksiin antamiasi vastauksia, päivittää yhteystietojasi, nähdä valintojen tulokset ja ottaa opiskelupaikan vastaan. Lue lisää Oma Opintopolku -palvelusta.
 • Hakutoiveita ei voi muuttaa hakuajan jälkeen.

Saan hakukeväänä ammatillisen tutkintoni valmiiksi, voinko hakea yhteishaussa?

Et voi hakea yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen, koska sinulla on ammatillinen tutkinto opiskelijavalintaan mennessä. Voit hakea oppilaitosten jatkuvien hakujen kautta sinulle sopivaan koulutukseen. Tarkista jatkuvien hakujen tarkemmat hakuajat, hakumenettelyt ja valintaperusteet oppilaitosten verkkosivuilta tai Opintopolusta.

Aloitin viime syksynä lukiossa ja haluaisin vaihtaa ammatilliseen koulutukseen, voinko hakea yhteishaussa?

Kyllä, voit hakea yhteishaussa.

Aloitin viime syksynä ammattikoulussa ja keskeytin opintoni kuukauden jälkeen. Haluaisin hakea ammattikouluun toiselle alalle, voinko hakea yhteishaussa?

Kyllä voit.

Olen abi, voinko hakea yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen?

Voit hakea yhteishaussa lukiopohjaiseen koulutukseen, muttet peruskoulupohjaiseen koulutukseen. Sama koskee kaikkia lukion oppimäärän suorittaneita.

Voinko hakea VALMA-koulutukseen tai muuhun peruskoulun jälkeiseen valmistavaan koulutukseen, jos olen hakenut yhteishaussa?

Kyllä, voit hakea sekä VALMA-koulutukseen että muihin peruskoulun jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin, esimerkiksi kymppiluokalle.

Olen käynyt peruskoulun ulkomailla, voinko hakea?

Voit hakea yhteishaussa, mutta sinut valitaan harkinnanvaraisesti koulutukseen. Toimita hakulomakkeella pyydetyt todistukset suoraan oppilaitoksiin.

Valinnat ja valintaperusteet

Minulla on peruskoulun päättötodistuksessa yksilöllistetty arvosana matematiikassa, vaikuttaako se pisteisiini?

Numerollisesti arvioidut yksilöllistetyt arvosanat eivät vaikuta pisteisiisi millään tavalla, keskiarvosi lasketaan arvosanoista sellaisenaan pisteitä antavaksi. Jos taas yksilöllistetty oppiaine on sanallisesti arvioitu, sitä ei huomioida yhteishaun pistelaskussa.

Mikä on harkintaan perustuva valinta?

Oppilaitos voi ottaa harkintaan perustuen enintään 30 % opiskelijoista oppimisvaikeuksien, sosiaalisten syiden tai koulutodistuksen vertailuvaikeuksien vuoksi. Saat lisätietoa näistä perusteista suoraan oppilaitoksista.

Jos haen harkinnanvaraisesti oppimisvaikeuksien perusteella, olenko mukana myös pistevalinnassa?

Kyllä, jos haet harkinnanvaraisesti oppimisvaikeuksien tai sosiaalisten syiden perusteella, sinut voidaan kuitenkin valita myös normaalien yhteishakupisteiden perusteella.

Olen suorittanut peruskoulun ysiluokan, mistä saan pisteitä?

Saat pisteitä seuraavasti:

 • 6 pistettä, jos olet hakuvuonna tai sitä edeltävänä vuonna saanut peruskoulun päättötodistuksen.
 • Todistuspisteitä voit saada enintään 16 pistettä ja painotettavista arvosanoista enintään 8 pistettä.
 • Jos ensimmäinen hakutoiveesi on ammatillinen perustutkinto, saat 2 pistettä ja mahdollisesta työkokemuksesta enintään 3 pistettä
 • Jos oppilaitos järjestää pääsykokeen, siitä voit saada enintään 10 pistettä.

Olen peruskoulun jälkeen suorittanut valmentavan koulutuksen. Kuinka paljon saan valintapisteitä?

Vastaus: Saat 6 pistettä, jos olet suorittanut hakuvuonna tai sitä edeltävänä vuonna jonkin seuraavista:

 • kymppiluokan (vähintään 1100 tunnin laajuisen lisäopetuksen)
 • VALMA- tai TELMA-koulutuksen (vähintään 30 osaamispisteen laajuisen ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen)
 • kansanopiston lukuvuoden mittaisen linjan (vähintään 28 opiskelijaviikkoa)
 • LUVA-koulutuksen (vähintään 25 kurssia sisältävän maahanmuuttajien ja vieraskielisille järjestettävän lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen).
 • HUOM! Voit saada vain yhdestä koulutuksesta nämä 6 pistettä.

Mistä työkokemuksesta voin saada pisteitä?

Vastaus: Saat 1–3 pistettä työkokemuksesta tai osallistumisesta työpajatoimintaan tai työvoimakoulutukseen liittyvään työssäoppimisjaksoon, kuten myös oppisopimuskoulutukseen kuuluvasta työkokemuksesta.

Voinko tulla valituksi varasijalta ylempään hakutoiveeseen?

Yhteishaussa voit tulla varasijalta hyväksytyksi ylempään hakutoiveeseesi, vaikka olet jo saanut paikan alemman hakutoiveesi mukaan. Esimerkiksi jos olet tullut hyväksytyksi toiselle hakutoiveellesi, olet edelleen varalla ykköstoiveellesi ja voit tulla siihen valituksi, jos paikka vapautuu. Varasijapaikkoja täytetään aina elokuun puoliväliin saakka.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeet

Hain koulutukseen, jossa järjestetään pääsykoe. Saanko kutsun kokeeseen?

Saat oppilaitokselta kutsun pääsy- ja soveltuvuuskokeisiin. Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan kokeisiin.

Voiko jossakin koulutuksessa olla ennakkotehtävä?

Pääsykoe voi olla myös monivaiheinen eli ensimmäinen vaihe voi olla esimerkiksi kirjallinen koe tai tehtävä.

Paikan vastaanotto

Voinko ottaa vastaan paikan sähköisesti?

Kyllä voit. Jos olet hyväksytty opiskelijaksi, saat erillisessä sähköpostiviestissä linkin, jonka kautta voit ottaa paikan vastaan sähköisesti. Ota paikka vastaan mahdollisimman pian tai viimeistään määräpäivään mennessä.

Muuta

Mitä tarkoittaa yhteishaun hakulomakkeella oleva kohta oppisopimuskoulutuksesta?

Yhteishaun hakulomakkeella voit ilmoittaa kiinnostuksesi oppisopimuskoulutukseen. Oppilaitokset voivat saada näin tiedon niistä nuorista, jotka mahdollisesti olisivat kiinnostuneita suorittamaan ammatillisen koulutuksen oppisopimuskoulutuksena ja voivat tarpeen mukaan kertoa lisää oppisopimuksen käytännöistä. Vaikka olet ilmoittanut kiinnostuksestasi oppisopimukseen, se ei  velvoita sinua tai oppilaitosta oppisopimukseen. Oppisopimuskoulutus edellyttää aina työpaikkaa. Lue lisää oppisopimuksesta 

Voinko tehdä hakemukseni paperilomakkeella?

Kyllä, voit tarvittaessa pyytää paperilomakkeen hakuaikana osoitteesta neuvonta(at)opintopolku.fi.

Lisää kysyttävää hakemisesta ja valinnasta?

Jos sinulla on kysyttävää hakemisesta ja valinnasta, Opintopolun hakuneuvonta voi auttaa. 

Puhelinpalvelu: 029 533 1010

 • Puhelinpalvelu on auki 14.6.-24.6. ma-pe klo 9.30-13 yhteishaun, erityisoppilaitosten haun ja valmentavan koulutuksen haun valintojen aikana. Normaalisti puhelinpalvelu on auki tiistaista torstaihin klo 9–11 (28.6. alkaen).
 • puhelun hinta kaikkialta Suomesta paikallisverkkomaksu / matkapuhelinmaksu.

Sähköpostipalvelu: neuvonta(at)opintopolku.fi (avoinna 24/7)