Skip to content

Haku perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin 23.5.-25.7. 

Vailla opiskelupaikkaa? Näin haet vapaiksi jääneille paikoille

Jos jäit ilman opiskelupaikkaa kevään ja kesän varsinaisissa yhteisissä hauissa, voit esimerkiksi keskustella jatkosuunnitelmistasi oman koulusi opinto-ohjaajan kanssa. Voit myös ottaa yhteyttä esimerkiksi työ- ja elinkeinotoimiston koulutusneuvontaan, jonka löydät myös Facebookista.

Yhteishaussa jää usein opiskelupaikkoja täyttämättä. Oppilaitokset ilmoittavat Opintopolkuun vapaista paikoista, jotka tulevat lisähakuun. Paikkoja voi tulla hakuun päivittäin ja ne myös menevät nopeasti.

Tutustu ohjaus- ja neuvontapalveluihin

Miten haen lisähaussa?

Jos jäit ilman opiskelupaikkaa varsinaisissa kevään hauissa, voit hakea oppilaitosten järjestämissä lisähauissa vapaiksi jääneille paikoille. Haet Opintopolun kautta riippumatta siitä, onko kyseessä

  • ammatillinen perustutkinto
  • lukio
  • ammatillinen erityisopetus
  • valmentava koulutus (kymppiluokka, VALMA, TELMA, LUVA).

Etsi sopivia koulutuksia

Lisähakuun tulevat vapaat paikat julkaistaan varsinaisten hakujen valintojen jälkeen. Löydät Opintopolun etusivulta suorat linkit koulutuksiin, joissa on vapaita paikkoja. Voit myös etsiä vapaita paikkoja Opintopolun etusivun sanahaulla. Paina Hae-nappia, niin saat listalle kaikki koulutukset. Rajaa hakua hakutulossivulla laittamalla ruksi kohtaan Haku on käynnissä. Voit lisäksi valita muita rajauksia, kuten

  • koulutustyypin (esim Lukio)
  • pohjakoulutuksesi (esim. Peruskoulu)
  • opetuskielen tai
  • paikkakunnan.

Saat listan koulutuksista, joihin voit hakea. Tarkista vielä, että kyse on nuorten koulutuksesta (ei näyttötutkinto tai aikuisten lukiokoulutus).

Valitse itseäsi kiinnostava koulutus ja katso sen jälkeen koulutuksen tiedoista vapaat paikat otsikon Hakukohteet, joissa paikkoja vapaana alla.

Täytä hakulomake

Valitse koulutus hakulomakkeelle Hae vapaata paikkaa – painikkeella. Tarkista tarkka hakuaika koulutuksen kuvauksesta, sillä eri oppilaitoksilla ja koulutuksilla on eri hakuajat lisähaussa.

Lisähaussa haet yhdellä hakemuksella yhteen koulutukseen kerrallaan. Jos haet useampaan kuin yhteen koulutukseen tai oppilaitokseen, täytät siis jokaisesta oman hakulomakkeen.

Jos sinulla on kysyttävää koulutuksesta tai hakemisesta, ota yhteyttä suoraan oppilaitokseen. Löydät hakuneuvonnan yhteystiedot koulutuksen Valintaperusteet ja pääsykokeet -tiedoista.

Jos tulet valituksi, oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä ja kertoo, miten ja mihin mennessä otat paikan vastaan.

Mieti myös näitä vaihtoehtoja

Kansanopistojen koulutukset

Kansanopistoissa on useita sekä nuorille että aikuisille suunnattuja vapaan sivistyksen linjoja, joista vähintään 12 viikon pituiset koulutukset löytyvät Opintopolusta. Suoritetuista koulutuksista saat myös lisäpisteitä yhteishaussa. Tietoa lyhyemmistä kursseista saat Kansanopistoyhdistyksen verkkopalvelusta tai suoraan kansanopistoista.

Keväällä alkavat ammatilliset koulutukset

Voit hakea myös syksyllä tammikuussa alkaviin koulutuksiin. Syksyllä ei järjestetä yhteishakua, vaan haet suoraan tiettyyn koulutukseen Opintopolun hakulomakkeella. Eri oppilaitoksilla ja koulutuksilla on eri hakuajat. Löydät tarkemmat tiedot hakuajoista Opintopolusta jokaisen koulutuksen Valintaperusteet ja pääsykokeet -tiedoista. Keväällä alkavat koulutukset julkaistaan Opintopolussa alkusyksyllä.