Skip to content

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen puhelinpalvelu on kiinni 30.8.–4.11.2019. Puhelinpalvelu on auki 5.11.2019 lähtien klo 9–11 tiistaista torstaihin. Lue lisää ohjaus- ja neuvontapalveluista 

 

Etkö saanut opiskelupaikkaa? Näin haet vapaiksi jääneille paikoille

Tietojenkäsittelyn opiskelijat työskentelevät tietokoneella

Hae vapaita opiskelupaikkoja lisähaussa | Hae vapaita opiskelupaikkoja jatkuvassa haussa | Mieti myös näitä vaihtoehtoja

Jos jäit ilman opiskelupaikkaa varsinaisissa hauissa, voit hakea mahdollisille vapaille paikoille vielä kesän ja alkusyksyn aikana. Oppilaitokset ilmoittavat vapaista paikoista Opintopolkuun ja/tai omilla verkkosivuillaan. Lukion ja kymppiluokan vapaille paikoille haet lisähaussa. Ammatilliseen perustutkintoon tai ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen haet jatkuvassa haussa. Katso tarkat hakuajat koulutusten kuvauksista tai oppilaitosten verkkosivuilta.

Hae vapaita opiskelupaikkoja lisähaussa

Lukion, kymppiluokan tai lukioon valmistavan koulutuksen mahdollisille vapaille paikoille voit hakea varsinaisten hakujen jälkeen. Koulutukset alkavat syksyllä.  

Oppilaitokset voivat järjestää lisähakuja vapaiksi jääneille opiskelupaikoille. Lisähakuun voi tulla:

 • lukiokoulutuksia
 • kymppiluokan paikkoja
 • lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille (LUVA).

Tarkista kunkin koulutuksen hakuaika erikseen, sillä eri oppilaitoksilla ja koulutuksilla on eri hakuajat. Muista myös, että lisähaussa paikat voidaan täyttää jo ennen hakuajan päättymistä.

Näin etsit lisähaun koulutuksia

Lisähakuun tulevat lukiokoulutuksen, kymppiluokan ja LUVA-koulutuksen vapaat paikat julkaistaan varsinaisten hakujen jälkeen. Voit myös etsiä vapaita paikkoja Opintopolun sanahaulla. Tee näin: Paina Hae-nappia, ja saat listalle kaikki koulutukset. Rajaa hakua hakutulossivulla laittamalla ruksi kohtaan Haku on käynnissä. Voit lisäksi valita muita rajauksia, kuten

 • koulutustyypin (esim. lukio)
 • pohjakoulutuksesi (esim. peruskoulu)
 • opetuskielen tai
 • paikkakunnan.

Saat hakutuloksena listan koulutuksista, joihin voit hakea. Kun löydät kiinnostavan koulutuksen, näet koulutuksen lisätiedoissa (”Avaa lisätiedot”) vapaat paikat otsikon ”Hakukohteet, joissa paikkoja vapaana” alla.

Täytä hakulomake

 • Hae koulutukseen painamalla Hae vapaata paikkaa -painiketta. Lisähaussa haet yhdellä hakemuksella yhteen koulutukseen kerrallaan. Jos haet useampaan kuin yhteen koulutukseen tai oppilaitokseen, täytät siis jokaisesta oman hakulomakkeen.
 • Jos tulet valituksi, oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä ja kertoo, miten ja mihin mennessä sinun pitää ottaa paikka vastaan.
 • Jos sinulla on kysyttävää koulutuksesta tai hakemisesta, ota yhteyttä suoraan oppilaitokseen. Löydät oppilaitoksen hakuneuvonnan yhteystiedot Opintopolusta koulutuksen Valintaperusteet ja pääsykokeet -tiedoista.

Hae vapaita opiskelupaikkoja jatkuvassa haussa

Kevään yhteishaussa jää usein vapaita paikkoja ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa. Oppilaitokset järjestävät vapaille paikoille omia jatkuvia hakuja.  Saat lisätietoja hakuajoista ja valintaperusteista oppilaitoksilta tai Opintopolusta. Jatkuvassa haussa voit hakea:

 • ammatillisiin perustutkintoihin
 • vaativana erityisenä tukena järjestettäviiin ammatillisiin koulutuksiin
 • ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA).

Lue lisää jatkuvasta hausta


Mieti myös näitä vaihtoehtoja

Keväällä alkavat ammatilliset koulutukset

Tammikuussa tai keväällä alkaviin koulutuksiin haet aina jatkuvassa haussa. Eri oppilaitoksilla ja koulutuksilla on eri hakuajat. Löydät tarkemmat tiedot hakuajoista Opintopolusta koulutuksen Valintaperusteet ja pääsykokeet -tiedoista tai oppilaitosten omilta verkkosivuilta.

Kansanopistojen koulutukset

Kansanopistoissa on useita sekä nuorille että aikuisille suunnattuja vapaan sivistyksen linjoja. Vähintään 12 viikon pituiset koulutukset löytyvät Opintopolusta. Tietoa lyhyemmistä kursseista saat Kansanopistoyhdistyksen verkkopalvelusta tai suoraan jokaisesta kansanopistosta.


Tarvitsetko apua?

Jos et saanut paikkaa kevään hauissa, sinun kannattaa keskustella jatkosuunnitelmistasi oman koulusi opinto-ohjaajan kanssa. Voit lisäksi saada ohjausta työ- ja elinkeinotoimiston koulutusneuvonnasta, jonka löydät myös Facebookista (koulutusneuvonta.fi). Lisäksi voit saada ammatillisista oppilaitoksista ohjausta ja neuvontaa sinulle sopivan ammatillisen koulutuksen löytämiseksi.

Ohjaus- ja neuvontapalveluiden yhteystiedot