Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Opintopolun puhelinneuvonta on suljettu 1.9.-30.11.2021. Ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sekä muiden perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen liittyvät haku- ja valintakysymykset osoitteeseen neuvonta@opintopolku.fi

Korkeakouluun hakemiseen, valintakokeisiin ja opiskelijavalintaan liittyvät kysymykset suoraan korkeakoulujen hakijapalveluihin

Ensi keväänä perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin haetaan uudessa yhteishaussa. Hakuaika on 22.2.-22.3.2022. 
Haku järjestetään uudessa Opintopolussa. Lue lisää uudesta yhteishausta ja valintaperusteista.

Seuraava haku ammatillisiin opettajakorkeakouluihin 4.–20.1.2022. Tutustu hakuohjeisiin ja koulutustarjontaan.

 

Etkö saanut opiskelupaikkaa? Näin haet vapaiksi jääneille paikoille

""

Jos jäit ilman opiskelupaikkaa varsinaisissa hauissa, voit hakea mahdollisille vapaille paikoille vielä kesän ja alkusyksyn aikana. Oppilaitokset ilmoittavat vapaista paikoista Opintopolkuun, mutta myös omilla verkkosivuillaan.

Kymppiluokka

Kymppiluokilla voi löytyä vapaita paikkoja varsinaisen kevään haun jälkeen. Haet vapaille paikoille lisähaun kautta. Oppilaitokset voivat järjestää lisähaun kymppiluokille kesäkuun puolesta välistä pitkälle syksyyn. Paikat voivat myös täyttyä ennen kuin ilmoitettu hakuaika on mennyt umpeen.

Jos tulet valituksi lisähaussa, oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä ja kertoo, miten ja mihin mennessä sinun pitää ottaa paikka vastaan.

Jos sinulla on kysyttävää koulutuksesta tai hakemisesta, ota yhteyttä suoraan oppilaitokseen. Löydät oppilaitoksen yhteystiedot Opintopolusta koulutuksen Valintaperusteet ja pääsykokeet -tiedoista.

Lukio ja lukioon valmistava koulutus

Lukion ja Lukioon valmistavan koulutuksen (LUVA) mahdollisille vapaille paikoille voit hakea kevään varsinaisten hakujen jälkeen lukioiden jatkuvien hakujen kautta. Löydät tiedot vapaista paikoista Opintopolusta tai oppilaitosten omilta verkkosivuilta.

Tarkista kunkin koulutuksen hakuaika lukiosta, sillä hakuajat vaihtelevat.

Ammatilliset perustutkinnot

Ammatillisilla perustutkinnoilla jää kevään yhteishaussa usein vapaita paikkoja. Voit hakea niihin oppilaitosten jatkuvien hakujen kautta. Saat lisätietoja hakuajoista ja valintaperusteista oppilaitoksilta tai Opintopolusta. Jatkuvassa haussa voit hakea:

  • ammatillisiin perustutkintoihin
  • vaativana erityisenä tukena järjestettäviiin ammatillisiin koulutuksiin
  • ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA).

Lue lisää jatkuvasta hausta ammatilliseen koulutukseen


Mieti myös näitä vaihtoehtoja

Keväällä alkavat ammatilliset koulutukset

Tammikuussa tai keväällä alkaviin koulutuksiin haet aina jatkuvassa haussa. Eri oppilaitoksilla ja koulutuksilla on eri hakuajat. Löydät tarkemmat tiedot hakuajoista Opintopolusta koulutuksen Valintaperusteet ja pääsykokeet -tiedoista tai oppilaitosten omilta verkkosivuilta.

Kansanopistojen koulutukset

Kansanopistoissa on useita sekä nuorille että aikuisille suunnattuja vapaan sivistyksen linjoja. Vähintään 12 viikon pituiset koulutukset löytyvät Opintopolusta. Tietoa lyhyemmistä kursseista saat Kansanopistoyhdistyksen verkkopalvelusta tai suoraan jokaisesta kansanopistosta .


Tarvitsetko apua?

Jos et saanut paikkaa kevään hauissa, sinun kannattaa keskustella jatkosuunnitelmistasi oman koulusi opinto-ohjaajan kanssa. Voit lisäksi saada ohjausta työ- ja elinkeinotoimiston koulutusneuvonnasta, jonka löydät myös Facebookista (koulutusneuvonta.fi). Lisäksi voit saada ammatillisista oppilaitoksista ohjausta ja neuvontaa sinulle sopivan ammatillisen koulutuksen löytämiseksi.

Ohjaus- ja neuvontapalveluiden yhteystiedot