Skip to content

Valintojen tulokset ja paikan vastaanotto

Tässä osiossa kerrotaan yleisesti valintatuloksista ja miten otat opiskelupaikkasi vastaan.

Jos hait yhteishaussa tai erityisoppilaitosten haussa, saat valintatuloksesi aikaisintaan 13.6. Valmistavien koulutusten osalta saat valintatuloksesi elokuun alussa.

  • Heti valintojen valmistuttua, saat sähköpostiisi linkin oman tuloskirjeeseen.
  • Jos saat opiskelupaikan, voit ottaa paikkasi vastaan sähköpostissasi olevan linkin kautta. Muista ottaa paikka vastaan mahdollisimman pian tai viimeistään 27.6. mennessä.
  • Oppilaitos lähettää sinulle erikseen päätöksen hyväksytystä opiskelupaikasta ja ohjeet, miten otat paikan vastaan. Jos olet hakulomakkeella antanut luvan toimittaa päätöksen opiskelijavalinnasta sähköisesti, voit saada sen sähköpostiisi. Jotkut oppilaitokset voivat kuitenkin lähettää päätöksen kirjepostina.

Huom! Jos et ole merkinnyt sähköpostiosoitetta hakemuksellasi tai et ole antanut lupaa sähköiseen viestintään, saat tuloskirjeen ja oppilaitoksen päätöksen kirjepostina.

Voit tarkistaa valintatietosi ja ottaa opiskelupaikkasi vastaan myös Opintopolku.fi:n Oma Opintopolku -palvelussa. Oma Opintopolku -palvelu vaatii kuitenkin vahvan tunnistautumisen, eli pääset kirjautumaan palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Mitä varasija tarkoittaa?

Yhteishaussa voit tulla varasijalta hyväksytyksi ylempään hakutoiveeseesi, vaikka olet jo saanut paikan alemman hakutoiveesi mukaan. Esimerkiksi jos olet tullut hyväksytyksi toiselle hakutoiveellesi, olet edelleen varalla ykköstoiveellesi ja voit tulla siihen valituksi aina elokuun puoliväliin saakka.

Jos et saanut opiskelupaikkaa, voit vielä hakea vapaille paikoille

Jos et saanut opiskelupaikkaa, saat siitä tiedon kirjeitse tai sähköisessä tuloskirjeessä. Vaikka et saanut paikkaa, niin voit edelleen hakea mahdollisille vapaille paikoille. Oppilaitokset ilmoittavat Opintopolussa tai omilla verkkosivuillaan koulutuksista, joihin on vapaita paikkoja.

Miten haen vapaille opiskelupaikoille lukioissa? 

Lukion vapaille paikoille haet lisähaussa. Eri koulutuksiin on eri hakuajat, katso tarkat tiedot koulutusten kuvauksista.

Vapaat paikat lukioon valmistavissa koulutuksissa (LUVA) ja kymppiluokilla

Voit hakea mahdollisille vapaille paikoille lukioon valmistavissa koulutuksissa ja kymppiluokkien mahdollisille vapaille paikoille elokuun alusta.

Miten haen vapaille paikoille ammatillisissa perustutkinnoissa ja ammatilliseen koulutukseen valmentavissa koulutuksissa (VALMA)?

Ammatillisten perustutkintojen ja VALMA-koulutusten mahdollisille vapaille paikoille haet jatkuvassa haussa. Hakuajat ja hakumenettelyt vaihtelevat koulutusten mukaan.

Katso Opintopolusta löytyvät ammatillisiin perustutkintoihin johtavat koulutukset

Tietoa sopivista koulutuksista voit löytää myös oppilaitosten omilta verkkosivuilta.

Lisätietoja hakemisesta vapaille paikoille

Lue lisää hakemisesta vapaille opiskelupaikoille Etkö saanut opiskelupaikkaa -osiosta