Skip to content

Valintojen tulokset ja paikan vastaanotto

Tässä osiossa kerrotaan perusopetuksen jälkeisten hakujen valintatuloksista ja opiskelupaikan vastaanottamisesta. 

  • Kevään 2018 yhteishaun ja erityisoppilaitosten haun valinnat julkaistiin 14.6. Perusopetuksen jälkeisten valmentavien koulutusten osalta valintatulokset julkaistaan aikaisintaan 3.8.
  • Jos annoit hakulomakkeella oman sähköpostiosoitteesi, saat sähköpostissa linkin henkilökohtaiseen sähköiseen tuloskirjeeseen, josta näet valintatilanteesi.
  • Jos olet hyväksytty opiskelijaksi, saat erillisessä sähköpostiviestissä linkin, jonka kautta voit ottaa paikan vastaan sähköisesti. Ota paikka vastaan mahdollisimman pian tai viimeistään 28.6. Valmentavien koulutusten osalta viimeistään 17.8.

HUOM! Oppilaitos lähettää sinulle myös kirjeitse tiedon hyväksytystä opiskelupaikasta ja ohjeet siitä, miten otat paikan vastaan.

Voit tarkistaa valintatietosi ja ottaa opiskelupaikkasi vastaan myös Opintopolku.fi:n Oma Opintopolku -palvelussa. Oma Opintopolku -palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen, eli pääset kirjautumaan palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Jos et saanut opiskelupaikkaa

Jos et saanut opiskelupaikkaa, saat siitä tiedon kirjeitse tai sähköisessä tuloskirjeessä. Vaikka et saanut paikkaa, niin voit edelleen hakea mahdollisille vapaille paikoille. Oppilaitokset ilmoittavat Opintopolussa tai omilla verkkosivuillaan koulutuksista, joihin voit vielä hakea.

Miten haen vapaille opiskelupaikoille?

Lukion vapaat paikat 

Lukion vapaille paikoille haet lisähaussa. Eri koulutuksiin on eri hakuajat, katso tarkat tiedot koulutusten kuvauksista.

Vapaat paikat lukioon valmistavissa koulutuksissa (LUVA) ja kymppiluokilla

Voit hakea mahdollisille vapaille paikoille lukioon valmistavissa koulutuksissa ja kymppiluokkien mahdollisille vapaille paikoille 30.7. alkaen.

Vapaat paikat ammatillisissa perustutkinnoissa ja ammatilliseen koulutukseen valmentavissa koulutuksissa (VALMA)

Ammatillisten perustutkintojen ja VALMA-koulutusten mahdollisille vapaille paikoille haet jatkuvassa haussa. Hakuajat ja hakumenettelyt vaihtelevat koulutusten mukaan.

Katso Opintopolusta löytyvät ammatillisiin perustutkintoihin johtavat koulutukset

Tietoa sopivista koulutuksista voit löytää myös oppilaitosten omilta verkkosivuilta.

Lisätietoja

Lue lisää hakemisesta vapaille opiskelupaikoille Etkö saanut opiskelupaikkaa -osiosta

Peruskoulun jälkeen valmistaviin koulutuksiin?

Peruskoulun jälkeen voit hakea myös erilaisiin valmistaviin koulutuksiin:

  • ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA)
  • lukioon valmistavaan koulutukseen (LUVA)

Hakuaika on menossa ja loppuu 24.7. klo 15. Lue lisää valmistavista koulutuksista ja hakemisesta niihin