Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin haetaan uudessa yhteishaussa. Hakuaika on 22.2.-22.3.2022. 
Haku järjestetään uudessa Opintopolussa. Lue lisää uudesta yhteishausta ja kokeile harjoittelulomaketta!

Valintojen tulokset ja paikan vastaanotto

""

Tässä osiossa kerrotaan valintatuloksista ja miten otat opiskelupaikkasi vastaan.

Keväällä 2021 kaikki perusopetuksen jälkeiset haut järjestetään samaan aikaan. Jokaisessa haussa on käytössä erilliset hakulomakkeet. Haut ovat

  • yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen
  • haku vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen
  • haku perusopetuksen jälkeisiin valmistavaan koulutukseen (kymppiluokka, VALMA ja LUVA).

Täytät jokaisessa haussa oman hakulomakkeen. Kaikissa hauissa saat valintatuloksesi kesäkuussa.

Heti valintojen valmistuttua, saat sähköpostiisi linkin oman tuloskirjeeseen. Jos saat opiskelupaikan, voit ottaa paikkasi vastaan sähköpostissasi olevan linkin kautta. Muista ottaa paikka vastaan mahdollisimman pian tai viimeistään määräpäivään mennessä.

Oppilaitos lähettää sinulle erikseen päätöksen hyväksytystä opiskelupaikasta ja ohjeet, miten otat paikan vastaan. Jos olet hakulomakkeella antanut luvan toimittaa päätöksen opiskelijavalinnasta sähköisesti, voit saada sen sähköpostiisi. Jotkut oppilaitokset voivat kuitenkin lähettää päätöksen kirjepostina.

Huom! Jos et ole merkinnyt sähköpostiosoitetta hakemuksellasi tai et ole antanut lupaa sähköiseen viestintään, saat tuloskirjeen ja oppilaitoksen päätöksen kirjepostina.

Voit tarkistaa valintatietosi ja ottaa opiskelupaikkasi vastaan myös Opintopolku.fi:n Oma Opintopolku -palvelussa. Oma Opintopolku -palvelu vaatii kuitenkin vahvan tunnistautumisen, eli pääset kirjautumaan palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Voit tulla varasijalta hyväksytyksi ylempään hakutoiveeseesi, vaikka olet jo saanut paikan alemman hakutoiveesi mukaan. Esimerkiksi jos olet hyväksytty toiselle hakutoiveellesi, voit ottaa tämän paikan vastaan ja olla edelleen varalla ykköstoiveellesi aina elokuun puoliväliin saakka.

Jos et saanut opiskelupaikkaa, voit hakea vapaille paikoille

Jos et saanut opiskelupaikkaa, saat siitä tiedon kirjeitse tai sähköisessä tuloskirjeessä. Vaikka et saanut paikkaa, niin voit edelleen hakea mahdollisille vapaille paikoille. Oppilaitokset ilmoittavat Opintopolussa tai omilla verkkosivuillaan koulutuksista, joihin on vapaita paikkoja.

Haku vapaille opiskelupaikoille jatkuvan haun kautta

Voit hakea lukion, ammatillisen koulutuksen sekä näihin valmistavien koulutusten vapaille paikoille oppilaitosten jatkuvissa hauissa. Eri koulutuksiin on eri hakuajat, joten katso tarkat tiedot koulutusten kuvauksista tai oppilaitosten verkkosivuilta.

Haku Kymppiluokan vapaille paikoille lisähaussa

Voit hakea mahdollisille kymppiluokan vapaille paikoille oppilaitosten lisähauissa. Oppilaitokset päättävät omista hakuajoistaan. Tarkista hakuajat koulutusten kuvauksista tai oppilaitosten verkkosivuilta.

Lisätietoja hakemisesta vapaille paikoille

Lue lisää hakemisesta vapaille opiskelupaikoille Etkö saanut opiskelupaikkaa -osiosta