Skip to content

Haku perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin 23.5.-25.7. 

Korkeakoulujen yhteishaun hakuohjeet

Opiskelijat istuvat pöydän ääressä ja tekevät ryhmätyötä

Korkeakoulujen yhteishaussa voit hakea sekä ammattikorkeakouluihin että yliopistoihin. Yhteishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Valtaosaan koulutuksista voit hakea vain kevään yhteishaussa. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla huomattavasti vähemmän.

Tutustu koulutuksiin Opintopolussa, vertaa vaihtoehtoja ja hae!

Tutustu yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen koulutuksiin hyvissä ajoin ennen hakuajan alkamista. Koulutusten kuvauksista saat kaiken hakemiseen tarvitsemasi tiedon.

Etsi koulutuksia

Valitse sinulle sopivin tapa etsiä koulutuksia. Voit hakea koulutuksia esimerkiksi sanahaulla, etusivun ohjaavalla haulla tai selailemalla koulutuksia.

Lue lisää: Näin etsit koulutuksia.

Valitse sinua kiinnostavat koulutukset

Voit hakea yhteishaussa yhdellä hakulomakkeella yhteensä kuuteen eri koulutukseen. Nämä koulutukset voivat olla sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen koulutuksia.

Muistilistan käyttö

Voit kerätä koulutuksia muistilistalle. Muistilistan avulla voit verrata sinua kiinnostavia koulutuksia keskenään. Lähetä muistilista itsellesi sähköpostitse. Sähköpostiin tulevasta linkistä voit ladata saman listan uudelleen Opintopolussa.

Mieti mikä koulutus sinua kiinnostaa eniten ja hae

Priorisoi koulutukset eli järjestä koulutukset keskinäiseen mieluisuusjärjestykseen hakulomakkeella.

Harkitse järjestys huolellisesti. Sinulle tarjotaan korkeakoulujen yhteishaussa opiskelupaikkaa koulutuksesta, jonka priorisoit hakulomakkeella korkeimmalle ja johon valintamenestyksesi riittää. Voit ottaa vain yhden opiskelupaikan vastaan.

Kun olet tallentanut hakulomakkeesi, saat siitä vahvistusviestin sähköpostiin. Saat vahvistusviestin joka kerta, kun muokkaat hakulomakettasi.

Lue lisää: Näin täytät korkeakoulujen yhteishaun hakulomakkeen

Osallistu pääsykokeisiin

Tarkista, kuuluuko koulutuksen hakuprosessiin ennakkotehtäviä tai pääsykokeita. Yleensä pääsykokeisiin ei lähetetä erillistä kutsua. Tarkista valintakokeen aika ja paikka koulutuksen kuvauksesta tai korkeakoulusta.

Katso valintojen tulokset ja ota opiskelupaikka vastaan

Korkeakoulut tekevät valintoja omaan tahtiinsa, mutta yhteishauissa on käytössä yhteinen takaraja valintojen tulosten julkaisulle. Valintojen valmistumisen eriaikaisuudesta ja hakutoivejärjestyksestäsi riippuen valinnan tulokset ovat nähtävissä Oma Opintopolku -palvelussa yksilöllisesti.

Kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun, näet tulokset kun ne ovat valmiit ja voit myös ottaa paikan vastaan. Valintojen julkistamisen jälkeen voit ottaa paikan vastaan suoraan tai voit ilmoittaa jääväsi jonottamaan ylempiä hakutoiveita.

Yhden paikan säännös

Yhden opiskelupaikan säännös koskee sekä yhteishakuja, erillishakuja että yliopistojen jatkotutkintoihin (lisensiaatti, tohtori) johtavien koulutusten hakuja.

Lue lisää:

Yhden paikan säännös

Näin otat paikan vastaan korkeakoulujen yhteishaussa

Näin otat paikan vastaan korkeakoulujen erillishaussa

Ensikertalaiskiintiö

Kysyttävää hakemisesta?

Jos sinulla on kysyttävää hakemisesta, ota yhteyttä ammattikorkeakoulujen hakijapalveluihin tai yliopistojen hakijapalveluihin.

Katso myös usein kysyttyä korkeakoulujen yhteishausta