Skip to content

Korkeakoulujen yhteishaku Hakuaika 1: 10.1.2017−25.1.2017 klo 15.00.

Haussa vieraskieliset koulutukset, Taideyliopiston koulutukset sekä yliopistojen maisterikoulutuksia.

 

Haku ammatilliseen opettajankoulutukseen 4.1.−26.1. klo 15. Tutustu koulutuksiin

 

Näin otat paikan vastaan korkeakoulujen erillishaussa

Erillisvalintojen tulosten julkaisuaika ι Ota paikka vastaan ja ilmoittaudu opintoihin ι Yhden paikan säännös ι Miten käytän Oma Opintopolku -palvelua? ι Jäitkö erillisvalinnassa varasijalle ja haluat jonottaa ylempää hakutoivetta? ι Ilmoittaudu korkeakouluun ja aloita opinnot ι Kysy valinnasta ja paikan vastaanotosta

Korkeakoulut ilmoittavat hakijoille erillisvalintojen hakujen tuloksista sitä mukaa, kun valintojen tulokset valmistuvat. Jos olet hakenut useampaan koulutukseen, saat jokaisesta koulutuksesta valintapäätöksen erikseen.

Saat valintapäätöksen sähköpostitse tai kirjeitse. Lisäksi valinnan tulos julkaistaan yleensä myös Opintopolun Oma Opintopolku -palvelussa.

Erillisvalintojen tulosten julkaisuaika

Erillisvalintojen tulosten julkaisuajankohdat vaihtelevat eri korkeakouluissa. Tarkista valintojen julkistamisen tarkat päivämäärät korkeakoulujen omilta sivuilta. Korkeakoulujen sivuilta löydät myös lisätietoa ja tarkemmat ohjeet paikan vastaanotosta.

Ota paikka vastaan ja ilmoittaudu opintoihin

Jotta voit aloittaa opintosi korkeakoulussa, tulee sinun ottaa tarjottu opiskelupaikka vastaan. Ota opiskelupaikka vastaan korkeakoulun antamien ohjeiden mukaan viimeistään annettuun määräaikaan mennessä, sillä muuten menetät paikan.

Ota paikka vastaan

 • joko sähköisesti Opintopolun Oma Opintopolku -palvelussa tai
 • palauta vastaanottoilmoitus korkeakouluun.

Jos palautat vastaanottoilmoituksen postitse, pitää sen olla perillä määräaikana. Varaa postin kulkuun useita työpäiviä.

Useimpien korkeakoulujen paikat voit ottaa vastaan Oma Opintopolku -palvelussa.

Paikan vastaanotto on sitova, etkä voi muuttaa tai peruuttaa sitä myöhemmin.

Yhden paikan säännös

Ns. yhden paikan säännös koskee myös erillishakuja, jos koulutus alkaa syksyllä 2016 tai sen jälkeen. Voit ottaa vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan, joka alkaa samana lukukautena. Säännös koskee sekä yhteishakuja että erillishakuja.

Lue lisää yhden paikan säännöksestä

Miten käytän Oma Opintopolku -palvelua?

 • Löydät oman valintasi tulokset myös Opintopolun Oma Opintopolku -palvelusta, jossa voit ottaa paikan vastaan.
 • Voit seurata valinnan etenemistä Oma Opintopolku -palvelussa. Jos jäit varasijalle, voit seurata oman tilanteesi kehittymistä.
 • Kirjaudu sisään Opintopolun yläreunan linkistä. Tarvitset kirjautumiseen verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin.
 • Ota paikka vastaan palvelun ohjeiden mukaisesti.

Jäitkö erillisvalinnassa varasijalle ja haluat jonottaa ylempää hakutoivetta?

 • Joissakin korkeakoulujen erillisvalinnoissa voit jonottaa varasijalla ylempään hakutoiveeseen. Tällöin olet yleensä hakenut erillisvalinnassa useampaan saman korkeakoulun koulutukseen.
 • Saat silloin erikseen ilmoituksen, jos olet jäänyt varasijalle ja sinulla on mahdollisuus jonottaa ylempää hakutoivetta.
 • Jos sinut hyväksytään varasijalta ylempään hakutoiveeseen, sinulle tarjotaan tätä opiskelupaikkaa. Aikaisemmin vastaanottamasi paikka peruuntuu automaattisesti.
 • Jos sinua ei valita ylempään hakutoiveeseen, aikaisemmin ehdollisesti vastaanottamasi paikka muuttuu automaattisesti sitovasti vastaanotetuksi paikaksi.

Ilmoittaudu korkeakouluun ja aloita opinnot

 • Opiskelupaikan vastaanottamisen lisäksi sinun on myös ilmoittauduttava korkeakouluun määräaikaan mennessä.
 • Kun olet ottanut opiskelupaikan sitovasti vastaan Opintopolussa (tai ehdollisesti vastaanottamasi paikka on muuttunut sitovaksi), Oma Opintopolku -palveluun ilmestyy ”Ilmoittaudu”-painike, jonka kautta pääset siirtymään OILI-ilmoittautumispalveluun. OILI-palvelussa voit ilmoittautua opiskelijaksi ensimmäiselle lukuvuodelle.
 • HUOM! Kaikki korkeakoulut eivät lähetä uusille opiskelijoille kotiin tietoa opintojen aloittamisesta. Mene korkeakoulun sivuille, ja tutustu uusille opiskelijoille tarkoitettuihin sivuihin. Sivuilta löydät myös tiedon määräajasta, johon mennessä sinun on ilmoittauduttava opintoihin.

Kysy valinnasta ja paikan vastaanotosta

Jos haluat kysyä valinnan tuloksista ja/tai paikan vastaanottamisesta, ota yhteyttä korkeakoulujen hakijapalveluun. Korkeakoulut vastaavat hakijoiden ohjauksesta ja neuvonnasta.