Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin haetaan uudessa yhteishaussa. Hakuaika on 22.2.-22.3.2022. 
Haku järjestetään uudessa Opintopolussa. Lue lisää uudesta yhteishausta ja kokeile harjoittelulomaketta!

Näin otat paikan vastaan korkeakoulujen erillishauista

Siirry vastaavalle sivulle uudistetussa Opintopolussa. Tätä sivua ei enää päivitetä.

Erillisvalintojen tulokset

Korkeakoulut ilmoittavat hakijoille erillisvalintojen hakujen tuloksista sitä mukaa, kun valintojen tulokset valmistuvat. Saat tiedon valintapäätöksestä sähköpostitse tai kirjeitse. Lisäksi valinnan tulos julkaistaan yleensä myös Opintopolun Oma Opintopolku -palvelussa.

Jos olet hakenut useampaan koulutukseen, saat jokaisesta koulutuksesta valintapäätöksen erikseen. Yhden korkeakoulupaikan säännös koskee myös erillishakuja. Voit ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan koulutuksesta, joka alkaa samana lukukautena.

Huom! Eriaikaisten valintojen tulosten valmistumisesta johtuen voit joutua päättämään, otatko erillishaussa tarjotun opiskelupaikan vastaan jo ennen, kun olet saanut tiedon muiden hakukohteiden valinnoista. Harkitse siis tarkkaan, otatko paikan vastaan, vai jäätkö odottamaan muiden valintojen tuloksia.

Tarkista valintojen julkistamisen tarkat päivämäärät korkeakoulujen omilta sivuilta. Korkeakoulujen sivuilta löydät myös lisätietoa ja tarkemmat ohjeet paikan vastaanotosta.

Ota opiskelupaikka vastaan ja ilmoittaudu korkeakouluun

Jos sinulle myönnetään opiskelupaikka ota opiskelupaikka vastaan korkeakoulun antamien ohjeiden mukaan. Ota opiskelupaikka vastaan viimeistään annettuun määräaikaan mennessä, sillä muuten menetät paikan.

Voit ottaa paikan vastaan joko sähköisesti Opintopolun Oma Opintopolku -palvelussa tai palauttamalla vastaanottoilmoituksen korkeakouluun. Jos palautat vastaanottoilmoituksen postitse, sen pitää olla perillä määräaikaan mennessä. Varaa postin kulkuun useita työpäiviä.

Useimpien korkeakoulujen paikat voit ottaa vastaan Oma Opintopolku -palvelussa, jolloin tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen sekä verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin. Mikäli sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voit ottaa opiskelupaikan vastaan sähköpostiviestissä olevan linkin kautta. Paikan vastaanotto on sitova, etkä voi muuttaa tai peruuttaa sitä myöhemmin. Kun otat opiskelupaikan vastaan, et ole enää ensikertalainen.

Opiskelupaikan vastaanottamisen lisäksi sinun on myös ilmoittauduttava korkeakouluun määräaikaan mennessä. Jos et ilmoittaudu määräaikana, menetät opiskeluoikeuden.

Katso tarkemmat ilmoittautumisohjeet

Jos jäit varasijalle erillisvalinnassa

Joissakin korkeakoulujen erillisvalinnoissa voit jonottaa varasijalla ylempään hakutoiveeseen. Tällöin olet yleensä hakenut erillisvalinnassa useampaan saman korkeakoulun koulutukseen. Saat erikseen ilmoituksen, jos olet jäänyt varasijalle ja sinulla on mahdollisuus jonottaa ylempää hakutoivetta.

Jos sinut hyväksytään varasijalta ylempään hakutoiveeseen, sinulle tarjotaan tätä opiskelupaikkaa. Aikaisemmin vastaanottamasi paikka peruuntuu automaattisesti.

Jos sinua ei valita ylempään hakutoiveeseen, aikaisemmin ehdollisesti vastaanottamasi paikka muuttuu automaattisesti sitovasti vastaanotetuksi paikaksi.

Kysy valinnasta ja paikan vastaanotosta

Jos haluat kysyä valinnan tuloksista ja/tai paikan vastaanottamisesta, ota yhteyttä korkeakoulujen hakijapalveluun. Korkeakoulut vastaavat hakijoiden ohjauksesta ja neuvonnasta.