Skip to content

Kaikki korkeakoulujen kevään yhteishauissa sekä useimmat erillishauissa olevat koulutukset ovat uudessa Opintopolussa.

Klikkaa tästä ja lue, mitä koulutuksia löydät uudesta ja mitä vanhasta Opintopolusta. 

Opintopolun puhelinneuvonta on suljettu 1.9.-30.11.2021. Ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sekä muiden perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen liittyvät haku- ja valintakysymykset osoitteeseen neuvonta@opintopolku.fi

Korkeakouluun hakemiseen, valintakokeisiin ja opiskelijavalintaan liittyvät kysymykset suoraan korkeakoulujen hakijapalveluihin

Ensi keväänä perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin haetaan uudessa yhteishaussa. Hakuaika on 22.2.-22.3.2022. 
Haku järjestetään uudessa Opintopolussa. Lue lisää uudesta yhteishausta ja valintaperusteista.

Seuraava haku ammatillisiin opettajakorkeakouluihin 4.–20.1.2022. Tutustu hakuohjeisiin ja koulutustarjontaan.

 

Näin otat paikan vastaan korkeakoulujen yhteishausta

Siirry vastaavalle sivulle uudistetussa Opintopolussa. Tätä sivua ei enää päivitetä.

Ota opiskelupaikka vastaan

Jos sinulle myönnetään opiskelupaikka, saat asiasta sähköpostiviestin. Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä, sillä muuten menetät paikan. Voit ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan koulutuksesta, joka alkaa samana lukukautena. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet. Kun otat opiskelupaikan vastaan, et ole enää ensikertalainen.

Opiskelupaikan vastaanottamisen lisäksi sinun täytyy ilmoittautua korkeakouluun määräaikaan mennessä. Jos et ilmoittaudu määräaikana, menetät opiskeluoikeuden.

Lue lisää ilmoittautumisesta korkeakouluun

Oma Opintopolku

Ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolku -palvelussa. Tarvitset tähän suomalaisen henkilötunnuksen sekä verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin. Mikäli sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voit ottaa opiskelupaikan vastaan sähköpostiviestissä olevan linkin kautta.

Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan Oma Opintopolku -palvelussa, saat siitä vahvistusviestin sähköpostiisi. Jos et voi ottaa opiskelupaikkaa vastaan sähköisesti, ota yhteyttä korkeakouluun, mistä haluat ottaa opiskelupaikan vastaan. Tieto opiskelupaikan vastaanottamisesta tulee olla kirjallisesti korkeakoululla tiedossa annettuun määräaikaan mennessä. Jos vastaanottoilmoitus saapuu korkeakouluun myöhässä, menetät opiskelupaikan.

Lue lisää Oma Opintopolku -palvelusta

Paikan vastaanotto ja varasijat kevään ensimmäisessä yhteishaussa

Kevään ensimmäisen yhteishaun tulokset valmistuvat eriaikaisesti ja voit ottaa paikan vastaan heti kun tulet hyväksytyksi haluamaasi koulutukseen ja haluat aloittaa opinnot kyseisessä koulutuksessa.

Jos sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa, voit

 1. a) ottaa paikan vastaan, jolloin kyseinen opiskelupaikka vahvistuu ja voit siirtyä ilmoittautumaan korkeakouluun
 2. b) ilmoittaa, että et ota myönnettyä opiskelupaikkaa vastaan. Jos olet varasijalla muihin koulutuksiisi jäät jonottamaan ja voit vielä tulla hyväksytyksi varasijalta näihin koulutuksiin, jos paikkoja vapautuu.

Huom! Mikäli et aio ottaa tarjottua opiskelupaikkaa vastaan, ilmoitathan, että et ota paikkaa vastaan, jotta paikkaa voidaan tarjota jonossa seuraavalle.

Voit tulla hyväksytyksi varasijalta koko kevään aikana aina 2.8.2021 klo 15:00 asti. Huomaa, että jos kaikki valitut hakijat ottavat paikan vastaan, varasijoilta ei välttämättä hyväksytä ketään. Suosituissa koulutuksissa varasijalta hyväksyminen sulkeutuu jo muutamassa päivässä siitä, kun kaikki valinnat on julkaistu. Seuraa oman varasijatilanteesi kehittymistä Oma Opintopolku -palvelussa.

Erityistä huomioitavaa paikan vastaanotosta ja varasijoista kevään ensimmäisessä yhteishaussa

Vaikka kevään ensimmäisessä yhteishaussa voit tulla hyväksytyksi kaikkiin hakemiisi koulutuksiin joihin valintamenestyksesi riittää, voit kuitenkin ottaa vastaan vain yhden paikan. Tällöin kun otat vastaan opiskelupaikan, peruuntuu muut hakutoiveesi automaattisesti, etkä voi ottaa enää näiden koulutusten paikkoja vastaan. Voit ottaa vastaan myös opiskelupaikan, vaikka et tiedä vielä kaikkien hakutoiveittesi valintojen tuloksia. Tällöin jos otat opiskelupaikan vastaan, et voi enää tulla hyväksytyksi muissa hakutoiveissasi.

Huom! Kevään ensimmäisessä yhteishaussa et voi ottaa paikkaa vastaan ja jäädä jonottamaan muiden hakukohteiden tuloksia.

Lue lisää yhden paikan säännöksestä

Paikan vastaanotto ja varasijat kevään toisessa yhteishaussa ja syksyn yhteishaussa

Kun kaikki yhteishaun valintatulokset ovat valmiit, voit tulla hyväksytyksi varasijalta. Toisen yhteishaun osalta tulokset ovat valmiit viimeistään 9.7.2021.

Huomaa, että jos kaikki valitut hakijat ottavat paikan vastaan, varasijoilta ei välttämättä hyväksytä ketään. Suosituissa koulutuksissa varasijalta hyväksyminen sulkeutuu jo muutamassa päivässä siitä, kun kaikki valinnat on julkaistu. Seuraa oman varasijatilanteesi kehittymistä Oma Opintopolku -palvelussa.

Jos sinulle tarjotaan hakutoivejärjestyksessäsi alempaa opiskelupaikkaa ja olet varasijalla ylempään tai ylempiin, voit toisen yhteishaun kaikkien valintatulosten valmistuttua

a) ottaa alemman paikan vastaan ja samalla ilmoittaa jääväsi jonottamaan ylempien hakutoiveiden valinnan etenemistä. Jos tulet hyväksytyksi ylemmällä sijalla olevaan paikkaan, sen vastaanotto vahvistetaan automaattisesti ja saat asiasta sähköpostiisi ilmoituksen. Jos taas et tule hyväksytyksi varasijalta ylempiin hakutoiveisiin, alempi hakutoiveesi muuttuu automaattisesti sitovaksi. Sinut voidaan hyväksyä varasijalta viimeistään 2.8.

Jos et ole vielä tullut hyväksytyksi jonottamiisi koulutuksiin, voit halutessasi luopua jonottamisesta ja ottaa sitovasti sen paikan vastaan, jonka olet alustavasti jo ottanut. Muutoksen voi tehdä Oma Opintopolku -palvelussa.

b) ottaa alemman paikan vastaan suoraan, vaikka olisit varalla ylempiin hakutoiveisiin. Jos otat paikan vastaan suoraan etkä ilmoita jääväsi jonottamaan, ylemmät hakutoiveesi peruuntuvat.

c) ilmoittaa, että et ota myönnettyä opiskelupaikkaa vastaan, mutta jäät silti jonottamaan ylempiin hakutoiveisiin. Näin tapahtuu automaattisesti, kun valitset En ota opiskelupaikkaa vastaan -kohdan Omassa Opintopolussa.

Jos hait molemmissa kevään yhteishauissa

Huomaathan, että yhteishaut keväällä ovat erilliset. Tämä tarkoittaa sitä, että hakujen valintojen tulokset ovat riippumattomia toisistaan. Jos haet kevään molemmissa yhteishaussa, huomioithan eri aikataulut ja yhteishakujen käytänteet.

Lue lisää paikan vastaanotosta, jos hait useammissa yhteis- ja erillishauissa

Esimerkkejä erilaisista tilanteista yhteishauissa

Esimerkki 1 – kevään toinen yhteishaku ja hyväksyntä alempaan hakutoiveeseen

Heikki Hakija on tullut kesäkuun alussa hyväksytyksi 2. hakutoiveeseen, mutta 1. hakutoiveen valinnat ovat vielä kesken. Heikki ei voi ottaa vielä tätä paikkaa vastaan, sillä hänet voidaan vielä hyväksyä 1. hakutoiveeseen. Jos Heikki hyväksytään myös 1. hakukohteeseen, 2. hakutoive peruuntuu automaattisesti. Jos Heikkiä ei hyväksytä 1. hakutoiveeseen, hän voi ottaa 2. hakutoiveen paikan vastaan.

Esimerkki 2 – kevään toinen yhteishaku ja varasijalta hyväksyntä

Harri Hakija on tullut kesäkuussa hyväksytyksi 2. hakutoiveeseen, mutta hän on jäänyt varasijalle 1. hakutoiveeseen. Harri ei ole ottanut hänelle tarjottua opiskelupaikkaa vielä vastaan. Kaikkien yhteishaun tulosten julkaisemisen  jälkeen hänet hyväksytään myös 1. hakutoiveeseen varasijalta. Tässä tilanteessa hän voi valita, ottaako 1. vai 2. hakutoiveen opiskelupaikan vastaan. Hän voi kuitenkin ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan paikan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta.

Esimerkki 3 – kevään toinen yhteishaku ja paikan vastaanotto sekä jonottaminen

Hanna Hakija on saanut 3. hakutoiveelta paikan, jonka hän ottaa vastaan. Lisäksi hän jää jonottamaan kahta ylempää hakutoivettaan, joihin hän on varalla.

 1. Hanna saa sähköpostiinsa ilmoituksen siitä, että hänet on hyväksytty 2. hakutoiveeseensa, mutta on edelleen jonossa 1. hakutoiveeseen. Paikan vastaanotto 3. hakutoiveeseen peruuntuu automaattisesti ja siirtyy 2. hakutoiveeseen. Hanna saa asiasta sähköpostiin ilmoituksen.
 2. Hanna tulee varasijalta hyväksytyksi myöhemmin myös 1. hakutoiveeseen. Tällöin 2. hakutoive peruuntuu, ja hänen sitova paikan vastaanotto siirtyy 1. hakutoiveeseen. 1. hakutoiveesta tulee siis Hannan opiskelupaikka, ja Hanna saa sähköpostiin ilmoituksen asiasta.
 3. Jos Hanna ei saa paikkaa varasijalta kummastakaan ylemmästä hakukohteesta, 3. hakutoive muuttuu automaattisesti sitovasti vastaanotetuksi.

Esimerkki 4 – kevään ensimmäinen yhteishaku ja paikan vastaanotto

Hilla Hakija on hakenut kevään ensimmäisessä yhteishaussa tammikuussa kuuteen hakutoiveeseen ja saa maaliskuussa tiedon, että hänet on hyväksytty yhteen hänen hakutoiveistaan. Muiden hakutoiveiden valinnat ovat vielä kesken. Hilla voi:

 • ottaa tarjotun opiskelupaikan vastaan heti, jolloin hän ei enää voi tulla hyväksytyksi muihin hakutoiveisiinsa, tai
 • jäädä odottamaan, kunnes hän saa tulokset kaikista hakutoiveistaan. Kun kaikki tulokset ovat valmiina viimeistään kesäkuun alussa, ja jos Hilla tulee hyväksytyksi useampaan koulutukseen hän voi valita minkä paikan ottaa vastaan. Hilla voi ottaa vastaan vain yhden paikan.

Esimerkki 5 – kevään ensimmäinen ja toinen yhteishaku ja hyväksyntä molemmissa hauissa koulutuksiin

Hannu Hakija on hakenut sekä kevään ensimmäisessä että toisessa yhteishaussa. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa hän on hakenut kolmeen hakutoiveeseen ja kevään toisessa yhteishaussa hän hakenut kuuteen hakutoiveeseen. Hannu saa tiedon toukokuun alussa, että hänet hyväksytään ensimmäisessä yhteishaussa kahteen hakutoiveeseen ja kolmanteen hän ei päässyt. Hän ei vielä ota paikkaa vastaan vaan jää odottamaan toisen yhteishaun tuloksia. Hän saa tiedon toukokuun lopulla, että hänet valitaan toisessa yhteishaussa todistusvalinnassa toiseen hakutoiveeseensa, mutta 1. hakutoiveen valinnat ovat vielä kesken. Heikki ei voi ottaa vielä tätä paikkaa vastaan, sillä hänet voidaan vielä hyväksyä 1. hakutoiveeseen.

 • Jos Hannu hyväksytään myös 1. hakutoiveeseen, 2. hakutoive peruuntuu automaattisesti. Tällöin hän voi valita ottaako vastaan jommankumman ensimmäisen yhteishaun tarjotun paikan vastaan vai toisen yhteishaun 1. hakukohteen paikan.
 • Jos Hannua ei hyväksytä 1. hakutoiveeseen, hän voi ottaa 2. hakutoiveensa paikan vastaan tai ottaa vastaan jommankumman ensimmäisen yhteishaun tarjotuista paikoista.

Esimerkki 6 – kevään ensimmäinen ja toinen yhteishaku ja paikan vastaanotto

Heli Hakija on hakenut sekä kevään ensimmäisessä että toisessa yhteishaussa. Kevään ensimmäisessä yhteishaussa hän on hakenut kolmeen hakutoiveeseen ja kevään toisessa yhteishaussa hän on hakenut kuuteen hakutoiveeseen. Heli saa tiedon toukokuun alussa, että hänet hyväksytään ensimmäisessä yhteishaussa kahteen hakutoiveeseen ja kolmanteen hän jäi varasijoille. Hän ei vielä ota paikkaa vastaan vaan jää odottamaan toisen yhteishaun tuloksia. Hän saa tiedon toukokuun lopulla, että hänet valitaan toisessa yhteishaussa todistusvalinnassa viidenteen hakutoiveeseensa, mutta ylempien hakutoiveen valinnat ovat vielä kesken. Heli ei voi ottaa vielä tätä paikkaa vastaan, sillä hänet voidaan vielä hyväksyä ylempiin hakutoiveisiin. Kun kevään toisen yhteishaun valinnat valmistuvat Helille selviää, että hän pääsi valintakokeen kautta 3. hakutoiveeseensa ja on varasijoilla ylempiin hakutoiveisiinsa. Lisäksi hänelle on tarjottu paikkaa varasijalta myös viimeisestä hakemastaan koulutuksesta ensimmäisessä yhteishaussa. Tässä tilanteessa Helin pitää 16.7.2021 mennessä:

 • ottaa joku kevään ensimmäisen yhteishaun paikoista vastaan. Tällöin hän menettää toisessa yhteishaussa tarjotun 3. hakutoiveen paikan sekä mahdollisuuden tulla varasijalta hyväksytyksi ylempiin hakutoiveisiin TAI
 • olla ottamatta kevään ensimmäisen yhteishaun paikkoja vastaan, jolloin hän menettää ne. Helillä on 16.7.2021 asti aikaa ottaa toisen yhteishaun tarjottu paikka vastaan.

Heli voi myös:

 • ottaa kevään toisessa yhteishaussa tarjottu 3. hakutoiveen paikka vastaan ja jäädä jonottamaan ylempiä toiveita kevään toisessa yhteishaussa. Tällöin hän menettää kuitenkin ensimmäisessä yhteishaussa tarjotut paikat.

Kysy valinnasta ja paikan vastaanotosta

Jos haluat kysyä valinnan tuloksista ja/tai paikan vastaanottamisesta, ota yhteyttä korkeakoulujen hakijapalveluun. Korkeakoulut vastaavat hakijoiden ohjauksesta ja neuvonnasta.