Valintaperusteet - Erilliset laaja-alaisen erityisopettajan opinnot (opetus suomeksi)
Hakukelpoisuusvaatimukset
Erilliset laaja-alaisen erityisopettajan opinnot
Hakijoilta edellytetään hakuajan päättymiseen 3.1.2025 mennessä:
- ylempää korkeakoulututkintoa (joka yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta)
- opettajan pedagogisten opintojen suorittamista (joko yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa)
- 18 kk:n työkokemusta opetustehtävistä
- erityispedagogiikan tai erityisopetuksen perusopintojen 25 opintopisteen suorittamista
- riittävää suomen kielen taitoa; sekä
- hakulomakkeen täyttämistä hakuaikana 13.12.2024-3.1.2025 kello 15.00
- liitteiden toimittamista 17.1.2025 kello 15.00 mennessä.
Valintaperustekuvaus
Erityisopettajan opintojen hakukelpoisuus laaja-alaisten erityisopettajien hakukiintiössä
Erillisiin laaja-alaisen erityisopettajan opintoihin hyväksyttävien enimmäismäärä on 20 opiskelijaa siten, että päteville äidinkielen ja kirjallisuuden ja matematiikan peruskoulun aineenopettajille varataan 5 paikkaa. Jos äidinkielen ja kirjallisuuden ja matematiikan aineenopettajille varatut paikat eivät täyty, ne voidaan täyttää muilla hakijaryhmän hakijoilla.
Hakijoilta vaaditaan hakukelpoisuuteen hakuajan päättymiseen 3.1.2025 mennessä:
1. Ylempää korkeakoulututkintoa
2. Opettajan pedagogisia opintoja joko yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Opinnot voivat olla osa tutkintoa tai ne on voitu suorittaa erikseen.
3. Riittävä työkokemus opettajan työstä
Hakijalta edellytetään vähintään 18 kuukautta opettajakokemusta Suomessa päätoimisessa opetustehtävässä päiväkodissa, esi-, perus- tai lukio-opetuksessa, toisen asteen koulutuksessa tai opettajana aikuiskoulutuksessa. Kouluttajan, ohjaajan, opinto-ohjaajan työ muualla kuin perus- tai lukio-opetuksessa ei lasketa opettajakokemukseen. Opintoneuvojan työtä ei lasketa opettajakokemukseen. Korkeakoulussa hankittua työkokemusta ei myöskään lasketa soveltuvaksi työkokemukseksi.
Haussa huomioidaan vähintään 60 päivää yhtäjaksoisesti kestäneet päätoimiset opettajakokemukset. Päätoimisuus tarkoittaa vähintään 16 tuntia opetusta viikossa tai varhaiskasvatuksen opettajilla 100 % työaikaa. Yhdeltä lukuvuodelta (1.8 -31.7.) voi kertyä työkokemusta enintään 9 kuukautta. Varhaiskasvatuksen opetuksessa ja esiopetuksessa lasketaan hakijalle eduksi myös enintään 9 kuukautta työkokemusta vuodessa. Työ useammalle työnantajalle samanaikaisesti yhdistetään laskettaessa päätoimisuutta.
Työkokemukseen lasketaan mukaan hakuajan päättymiseen 3.1.2025 mennessä kertynyt työkokemus. Erilliset työkokemusjaksot lasketaan päivän tarkkuudella, mutta jaksojen yhteenlaskettu loppusumma pyöristetään; 16 päivää tai enemmän työkokemusta yli tasakuukauden pyöristetään ylöspäin, 15 päivää tai vähemmän työkokemusta yli tasakuukauden pyöristetään alaspäin.
Työsopimus tai virkamääräys ei riitä opettajakokemuksen osoittamiseen.
4. Erityispedagogiikan tai erityisopetuksen perusopinnot
25 opintopisteen (15 ov) laajuinen erityispedagogiikan tai erityisopetuksen yliopistollinen perusopintojen opintokokonaisuus suomalaisesta yliopistosta. Kokonaisuus tulee olla koottuna hakuajan päättymiseen 3.1.2025 mennessä ja siitä tulee olla kokonaisuusmerkintä eli kokonaisuuteen sisältyvien irrallisten opintojaksojen suorittaminen ei riitä. Myönnetyssä todistuksessa tulee olla opintokokonaisuuden nimi, kokonaisuuden laajuus joko opintopisteinä tai opintoviikkoina, kokonaisuudesta myönnetty arvosana sekä kokonaisuuden suorittamisen päivämäärä. Kokonaisuuden arvosana voi olla myös lauseke "hyväksytty".
5. Äidinkielen ja kirjallisuuden, sekä matematiikan kiintiössä hakevilla tulee olla opetettavasta aineesta 60 opintopisteen opetettavan aineen vastaavuustoditus (äidinkielen ja kirjallisuuden opettajille 60 op kieliaineesta ja 60 op kirjallisuusaineesta).
6. Riittävä suomen kielen taito
Jos olet suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon vuonna 1990 tai sen jälkeen suomeksi, tai olet sinä olet suorittanut korkeakoulututkinnon suomen kielellä, sinun ei tarvitse osoittaa muuten riittävää suomen kielen taitoasi. Hakijapalvelut saavat tiedon näissä tapauksissa kansallisista sähköisistä rekistereistä. Muista tavoista osoittaa riittävä kielitaito on koottu seuraavalle sivulle: Lisätietoja kielitaidon osoittamisesta.
Hakeminen sekä Helsingin että Tampereen yliopistoon
Valintakoe on sama ja järjestetään samaan aikaan Tampereen yliopiston kanssa, mutta valintaperusteet saattavat poiketa toisistaan. Jos hakija haluaa tulla huomioiduksi molempien yliopistojen valinnassa, hänen tulee hakea molempiin yliopistoihin erikseen (eli täyttää hakukriteerit ja täyttää kummankin yliopiston hakulomake ja lähettää vaaditut liitteet).
Valintakokeen voi suorittaa joko Tampereen tai Helsingin yliopiston tiloissa. Hakijan tulee ilmoittaa hakulomakkeella sitovasti, kumman yliopiston tiloissa valintakokeeseen osallistuu.
Hakija saa kummaltakin yliopistolta erikseen tiedon opiskelupaikan myöntämisestä ja hän voi valita valintatiedon julkistamisen jälkeen kumman yliopiston paikan hän ottaa vastaa. Tieto julkaistaan molemmissa yliopistoissa samana päivänä.
Hakeminen useammassa kuin yhdessä hakukiintiössä
Hakija voi pohjakoulutuksensa ja muiden kelpoisuuden tuottavien opintojen perusteella olla hakukelpoinen ja hakea useammassa kuin yhdessä erillisten erityisopettajan opintojen hakukiintiössä Helsingin yliopistossa. Esimerkiksi hakija, jolla on luokanopettajan kelpoisuus, voi hakea sekä erityisluokanopettajan että laaja-alaisten erityisopettajan hakukiintiössä.
Erillisten erityisopettajan opintojen opetussuunnitelma on rakenteellisesti sama hakukiintiöstä tai suuntautumisesta riippumatta, mutta koulutuksen painotuksissa saattaa eri hakukiintiöitten välillä olla eroja. Koulutuksen antama muodollinen pätevyys ei riipu siitä, missä hakukiintiössä hakija on tullut valituksi.
Hakijan tulee merkitä hakulomakkeeseen itse kaikki hakukiintiöt, joissa hän haluaa hakemuksensa tulla huomioiduksi ja merkitä samalla hakukiintiöitten priorisointi. Hakija voidaan ottaa huomioon vain niissä hakukiintiöissä, joissa hän ilmoittanut hakevansa. Hakukiintiötä ei voi muuttaa tai täydentää hakuajan päättymisen jälkeen.
Samalla hakukierrokella ei voi hakea sekä suomen- että ruotsinkielisiin opintoihin.
Valintamenettelyn kieli
Kasvatustieteellinen tiedekunta järjestää erityisopettajaopinnot sekä hakumenettelyn sekä suomeksi että ruotsiksi. Ne ovat ns. rinnakkaiskoulutuksia. Tästä syystä suomenkieliseen koulutukseen on osoitettava riittävä suomen kielen taito. Opintojen kieli ei määrää työssä käytettävää kieltä tai kieliä.
Myönnettävä opinto-oikeus
Erillisten erityisopettajan opintojen opinto-oikeus on maksuton ja määräaikainen. Opinto-oikeus myönnetään kahdeksi vuodeksi ja kasvatustieteellinen tiedekunta voi pidentää suoritusaikaa yhdellä vuodella, mikäli siihen esitetään painavia syitä.
Varasijat
Erillisten opintojen valintaryhmissä on varasijamenettely. Vastaanottamatta jääneille paikoille kutsutaan hakijoita varasijoilta mahdollisimman pian mutta viimeistään 26.3.2025 jälkeen. Varasijoilta valitseminen päättyy, kun hakukohteessa ei ole enää vapaita opiskelupaikkoja tai kun ei ole jäljellä hakijoita, joille vapaita opiskelupaikkoja voitaisiin tarjota. Varasijoilta valitseminen päättyy kuitenkin viimeistään 9.4.2025.
Opintojen aloituksen lykkääminen
Erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytylle uudelle opiskelijalle voidaan myöntää erillisestä hakemuksesta oikeus siirtää opintojen aloitusta yhdellä lukuvuodella (= opintojen lykkäys). Lykkäystä voidaan myöntää ainoastaan yliopistolaissa 2009/558 mainituista syistä eli asevelvollisuuden, vapaaehtoisen asepalveluksen, raskauden, äitiys- , isyys- tai vanhempainvapaan tai sairauden perusteella. Asiasta tiedotetaan tarkemmin hyväksymiskirjeessä.
Oikaisumenettely
Valintamenettelyn tulokseen tyytymätön hakija, jonka mielestä valintamenettelyssä on tapahtunut virhe, voi hakea kasvatustieteelliseltä tiedekunnalta oikaisua 14 päivän kuluessa tulosten julkistamisesta. Kasvatustieteellisen tiedekunnan valintalautakunnalle osoitettu kirjallinen oikaisuvaatimus valintamenettelyn tuloksista tulee jättää Helsingin yliopiston hakijapalveluihin viimeistään 26.03.2025 kello 15.00. Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja siinä on yksilöitävä mihin ja millä perusteella muutosta haetaan. Lisätietoja menettelystä annetaan hylkäyskirjeessä.
Kokeet
Valintakokeiden yleiskuvaus hakukohteelta
Valintamenettely perustuu kirjalliseen valintakokeeseen, joka järjestetään yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. Kaikki hakemuksensa määräaikana jättäneet voivat osallistua kokeeseen. Valintakokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua. Virallinen päätös hakijan hakukelpoisuudesta annetaan vasta valintakokeen jälkeen.
Valintakokeen kokeeseen opiskeltava valintakoemateriaali on julkaistu hakijapalveluiden verkkosivuilla 15.1.2025.
Valintakoe järjestetään 12.2.2025 klo 13.00-15 Porthania rakennuksen salissa I. Osoite on Yliopistonkatu 3, Helsinki.
Kokeeseen osallistuvien on varattava mukaansa henkilöllisyystodistus (passi, EU-henkilökortti tai suomalainen ajokortti) sekä kirjoitusvälineet. Tärkeää!! Kaikkien hakijoiden on pystyttävä osoittamaan valintakokeessa henkilölllisyytensä vaaditulla tavalla, muuten heidän valintakoetta ei huomioida. Tämä käytäntö on muutos edellisvuoteen.
Tarkempi lista kielletyistä ja sallituista tavaroista löytyy hakijapalveluiden sivuilta.
Jos tarvitset todistusta kokeeseen osallistumisesta esimerkiksi työnantajaa varten, voit pyytää sen palauttaessasi koepapereita.
Valintakokeen pisteytys
Koe on monivalintakoe, jossa on 60 kysymystä. Erityisopettajan opintojen opiskelijat valitaan kirjallisen kokeen pistemäärän mukaisessa järjestyksessä siten, että laaja-alaisten erityisopettajien valintaryhmässä valitaan 20 kirjallisessa kokeessa parhaiten menestynyttä hakijaa. Päteville äidinkielen ja kirjallisuuden ja matematiikan peruskoulun ja lukion aineenopettajille varataan 5 paikkaa. Jos äidinkielen ja kirjallisuuden ja matematiikan aineenopettajille varatut paikat eivät täyty, ne voidaan täyttää muilla hakijaryhmän hakijoilla.
Valintakokeessa saman pistemäärän saaneiden keskinäinen hyväksymisjärjestys ratkaistaan ensisijaisesti valintakokeen osiosta 1 saadun pistemäärän perusteella, toissijaisesti valintakokeen osiosta 2 saadun pistemäärän perusteella. Jos tämän jälkeen pistemäärä on edelleen sama, ratkaistaan valinta arvalla.
Valinnan tulokset julkaistaan 12.3.2025 ja erillisten hakijoiden on otettava tarjottu opiskelupaikka vastaan 26.3.2025 mennessä.
Materiaali- ja valmistautumisohjeet hakijalle
Valintakokeeseen opiskeltava materiaali on julkaistu hakipalveluiden sivuilla 15.1.2025.
.
Ohjeet yksilöllisiin järjestelyihin
Hae yksilöllisiä järjestelyjä siitä yliopistosta, jossa aijot suorittaa kokeen eli joko Tampereen tai Helsingin yliopistosta.
Jos teet kokeen Helsingin yliopiston tiloissa, seuraava koskee sinua:
Järjestelyjä terveydellisistä syistä haetaan vapaamuotoisella kirjeellä, joka lähetetään Helsingin yliopiston hakijapalveluihin. Hakemuksesta on käytävä täsmällisesti ilmi, millaisia järjestelyjä haetaan.
Hakemukseen on liitettävä lääkärin lausunto, josta selviää vamman tai sairauden laatu ja yksilöllisten järjestelyjen tarve. Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuden todentamiseksi tarvitaan erityisopettajan, psykologin tai puheterapeutin lausunto. Todistukseksi yksilöllisten järjestelyjen tarpeesta hyväksytään myös Ylioppilastutkintolautakunnan antama erityisjärjestelypäätös.
Hakemuksen on oltava perillä Helsingin yliopiston hakijapalveluissa viimeistään 26.1.2025 klo 15 mennessä. Kyseisen ajankohdan jälkeen saapunut hakemus voidaan hyväksyä vain siinä tapauksessa, että hakija osoittaa tarpeen yksilöllisiin järjestelyihin syntyneen edelle mainitun hakuajan päättymisen jälkeen eikä tarve ole ollut ennakoitavissa ennen sitä.
Valintakoesuoritusten arvostelu tapahtuu yliopiston ohjeiden mukaisesti ja kokeen arvostelussa hakijaan sovelletaan samoja periaatteita kuin muihin hakijoihin. Lääkärintodistuksia ei liitetä koesuoritukseen eikä tietoa vammasta välitetä kokeen tarkastajalle.
Liitteet
Todistukset
Vaadittavat liitteet
Seuraavat todistukset pitää olla päivätty viimeistään 3.1.2025.
1) Tutkintotodistus pohjatutkinnosta.
2) Erillinen todistus yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa suoritetuista opettajan pedagogiset opinnoista, jolleivat opinnot ole osa tutkintoa.
3) Päätoimisen opetuskokemuksen osoittavat työtodistukset. Todistuksissa tulee näkyä selvästi opettajatoimen tai -viran tarkka nimike, työsuhteen alkamis- ja päättymispäivämäärä sekä tieto, mikäli työskentely ei ole ollut päätoimista. Työsopimus tai virkamääräys ei riitä todistukseksi. Opetuskokemus tulee olla hankittu Suomessa. Soveltuvan työkokemuksen pituus tulee olla vähintään 18 kk.
4) Todistus erityispedagogiikan tai erityisopetuksen vähintään 25 opintopisteen (15 opintoviikon) laajuisen suomalaisen yliopistollisen perusopintokokonaisuuden suorittamisesta. Todistus voi olla erillisinä opintoina suoritetusta kokonaisuudesta tai osana yliopiston tutkintotodistusta, jos perusopinnot on sisällytetty tutkintoon sivuaineena. Mikäli opintokokonaisuuden suorituspäivä ja sen kokonaisarvosana ei näy tutkintotodistuksessa, liitä mukaan myös opintosuoritusote.
5) Äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan kiintiössä hakeville peruskoulun opetettavan aineen vastaavuustodistus.
6 Mahdollinen kielitaitotodistus, kts. Riittävä suomen kielen taito.
Liitteiden toimitus
Vaaditut liitteet voi toimittaa hakijapalveluihin ensisijaisesti lataamalla ne sähköisen hakemuksen liitteiksi Opintopolussa pdf, jpg tai png -muodossa. Mikäli Opintopolkuun toimitetut liitteet eivät ole jossain kyseisistä muodoista ja hakijapalvelut eivät saa niitä auki, hakija on velvollinen pyynnöstä lataaman liitteet uudelleen pdf-muotoisina. Tämän tulee tapahtua kuitenkin täydennysajan puitteissa eli 17.1.2025 kello 15.00 mennessä.
Mikäli sähköinen toimitus ei ole mahdollista, ne voi toimittaa hakijapalveluihin myös postitse paperisina, mutta niiden tulee olla perillä täydennysajan päättymiseen mennessä.
Lähettävien liitteiden tulee olla epävirallisia kopioita pyydetyistä dokumenteista. Kopioiden ei tarvitse olla virallisesti oikeaksi todistettuja, sillä alkuperäiset asiakirjat tai niiden virallisesti oikeaksi todistetut kopiot tarkistetaan opintoihin hyväksytyiltä hakijoilta opiskelupaikan vastaanottamisen yhteydessä. Koska kopiot ovat epävirallisia, niitä ei palauteta.
Lisätietoa siitä, kuinka paperiset liitteet voi toimittaa tässä haussa hakijapalveluihin
Liite ladataan hakulomakkeelle
Toimitettava viimeistään
17.1.2025 klo 15:00